Tabanlık Çeşitleri Nelerdir? Kimler Hangi Tabanlığı Tercih Etmeli?

Ayakkabı tabanlıkları, ayakkabıların içlerine yerleştirilen ve ayakların rahat etmesini sağlayan yumuşak ya da orta sert malzemelerdir. Üretilen her ayakkabının içerisinde orijinal ayakkabı tabanlıkları yer alır. Ancak bu tabanlıkların ömürleri, ayakkabının ömürlerine kıyasla daha kısadır. Bu yüzden de birkaç ay sonra özelliklerini yitirirler. Ayakkabıların sorunsuz ve rahat bir şekilde kullanılmaya devam edilebilmesi için, yeni tabanlıklar ile eskilerinin değiştirilmesi gerekir. Ancak ayakkabı tabanlıklarının üretiminde kullanılan çok farklı malzemeler bulunur. Alınacak tabanlıktan memnun kalınabilmesi adına, tabanlık çeşitleri arasından özenli bir inceleme sonrasında seçim yapılması önem arz eder.
Ayakkabı tabanlığı seçerken, herkesin kendi kişisel özelliklerini ve beklentilerini dikkate alarak seçim yapması gerekir. Ayak şekilleri ve ihtiyaçlar değişiklik gösterebileceği için, birine iyi gelen tabanlıklar, diğer bir kişide rahatsızlık uyandırabilir.
İlginizi çekebilir: AYAKKABI TABANLIĞI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? HANDARTE TABANLIK TESTİ
Koku Önleyen Tabanlıklar
Ayak kokusu, özellikle ayakları uzun süre ayakkabı içerisinde kalan bireylerde görülen istenmeyen durumlardan biri. Terlemeye bağlı olarak ortaya çıkan ayak kokusu, doğru tabanlık kullanılarak aşılabilir. Terleme ve ayak kokusu sorunu olan kişilerin, hava geçirgenliği yüksek tabanlık çeşitleri arasından seçim yapması önerilir. Hem organik deri hem de yün tabanlıklarda bu özellik bulunabilir. Hava geçirgenliği olan bu tabanlıklar, ayaklarda ter oluşumunu engeller ve hava akışı sağlar. Böylelikle koku da önlenmiş olur. Koku önleyen tabanlık kullanan bireyler, 12 saati aşan ayakkabı kullanımı durumunda bile koku problemi ile karşılaşmazlar.
Ortopedik Tabanlıklar
Tabanlık çeşitleri arasında, ortopedik tabanlıklar da önemli bir yere sahip. Düz tabanlık başta olmak üzere çeşitli ayak problemleri bulunan kişilere yönelik imal edilen ortopedik tabanlıklar, ayakları tam kavrar ve ayağın şeklini alır. Bu sayede herhangi bir rahatsızlık hissinin meydana gelmesini engeller. Ancak tüm ortopedik tabanlıkların aynı kalite ve etki düzeyine sahip olduğu söylenemez. Bu yüzden de ortopedik tabanlık alırken, detaylı bir inceleme sonrasında seçim yapılması gerekir. Aksi halde ortopedik tabanlardan istenilen fayda sağlanamaz ve ayaklar rahatsız olabilir.
Termal Tabanlıklar
Termal tabanlıklar, genellikle kış ayları için tercih edilir. Özellikle hava soğukluklarının büyük oranda düştüğü günlerde, bu tabanlıklar ile ayaklar sıcak tutulabilir. Ayakların üşütülmesiyle ortaya çıkan pek çok hastalık, termal tabanlık kullanımı ile önlenebilir. Termal tabanlıkların imalatında çoğu zaman organik yün kullanılır. İnsanların yüzyıllardan beri tercih ettiği bir malzeme olan yün, sıcak tutma özelliği ile ön plana çıkar. Doğal bir malzeme olduğu için, aynı zamanda da ayak sağlığını korur ve vücuttaki elektriği azaltır. Ancak termal tabanlıklar için de doğru seçim yapılması önem arz eder. Sentetik yün ya da diğer sentetik malzemeler kullanılarak üretilen termal tabanlıklar, ayakları sıcak tutsa bile sağlık açısından çeşitli riskler yaratabilir. Bu yüzden de gerçek yünden, kaliteli ve bilinirliği yüksek markalar tarafından imal edilmiş termal tabanlık çeşitleri tercih edilmelidir.
İlginizi çekebilir: KIŞIN AYAKLARINIZI SICAK TUTACAK: TERMAL TABANLIKLAR
Her Ayakkabıya Uyumlu Tabanlıklar
Tabanlık çeşitleri genellikle farklı özelliklere sahip olacak şekilde imal edilirler. Bununla birlikte farklı ayakkabı türleri de tabanlık üretiminde göz önünde bulundurulur. Farklı ayakkabılar için, farklı tabanlık modelleri aramak yerine, her ayakkabı modeli için uygun tabanlıklar kullanılabilir. Handarte, üretmiş olduğu tabanlıkların kalitesi ve işlevselliği ile ön plana çıkan markalardandır. Organik derilerin, bitkisel tabaklanma yöntemi ile işlenmesiyle elde edilen Handarte tabanlıklar, her ayakkabı türü ile beraber kullanılabilir. Ayaklardaki terlemeyi ve kokuyu engelleyen bu tabanlıklar, ortopedik özellikleriyle de ön plana çıkar. Ayakta rahatsızlık hissini engeller ve ayak sağlığını korur.
Yorum yap